BREAK-OUT SESSIES

Geen woorden, maar daden. Dat is de sfeer die je proeft wanneer je aanschuift bij een interactieve sessie, georganiseerd door een bedrijf dat de vertaalslag naar de praktijk heeft gemaakt. Je verlaat de zaal geboeid door discussies met je buurman en vastberaden om verder aan de slag te gaan binnen je eigen organisatie.

BEREKEN JOUW AANDEEL IN DE NIEUWE ECONOMIE

Anneke Haringsma & Eric Mieras (Pré Sustainability) | Ronde 1

Iedere ondernemer weet wat er onderaan de streep staat. Financieel gezien dan. Maar weet je ook de eindberekening in duurzame impact? Waarschijnlijk gevoelsmatig wel, maar kun je dit ook aantonen in harde feiten en cijfers? Inzicht in je milieu- en sociale impact wordt steeds urgenter, voor de lange en korte termijn.

FUTUREPROOF VEILING: RED DE RESTSTROOM

Powered by Renewi & Futureproof.community | Ronde 1

In de historische Berlagezaal vindt een echte veiling plaats. Je kunt ter plekke bieden op verschillende reststromen, die voor jouw bedrijf juist een waardevolle grondstof zijn. De circulaire economie in de praktijk!

EEN GEZAMENLIJKE POT VOOR KLIMAATCOMPENSATIE

Hans Baggerman, Adriaan Korthuis (Climate Focus) en Ruben van der Laan | Ronde 1

Wie klimaatneutraal wil ondernemen kan zijn resterende CO2-uitstoot compenseren. Maar hoe verzeker je je ervan dat jouw financiële bijdrage daadwerkelijk tot minder uitstoot leidt? En hoe rijm je de lage prijs van CO2-credits met de werkelijke, hogere kosten om deze credits te produceren? Zet dat zoden aan de dijk? En als je een reële prijs voor CO2 wilt betalen, hoe regel je dat dan?

BIODIVERSITEIT IS BIG BUSINESS

Bas Rüter (Rabobank) en Henk Simons (IUCN) | Ronde 1

Na het alarmerende rapport van het IPBES over de bedreiging van een miljoen plant- en diersoorten staat biodiversiteit wereldwijd hoog op de agenda. Tijdens de UN Biodiversity Conference in China komend jaar zal er een nieuw biodiversiteitsakkoord gesloten worden. Dat lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar wist je dat ook jouw bedrijf afhankelijk is van biodiversiteit?

VERGROOT JE CIRKEL VAN POSITIEVE IMPACT

Joan Kramer (geWoonboot) | Ronde 1

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Je bent onderdeel van een keten: leveranciers en klanten staan met jou in verbinding. Wat is jouw cirkel van impact binnen deze keten? Hoe omring je jezelf met de juiste partijen waarmee je jouw positieve impact vergroot?

DE GEMEENTE ALS GOEDE BUSINESSPARTNER

Ellen Oetelmans (Gemeente Amsterdam) | Ronde 1

Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie naar een nieuwe economie, maar kunnen het niet alleen. Dat beseft ook de gemeente Amsterdam. Daarom heeft de gastgemeente van NE20 een nieuw programma opgezet: Amsterdam Impact, waarin zij onder meer bedrijven stimuleert tot impact-ondernemen.

DE TEXTIELSECTOR DAAGT JE UIT

Alexander Marinus (Hey Jute), Ellen Sillekens (Sympany) en Thalia van Mensvoort (CWS) | Ronde 2

In het Netwerk Textiel van MVO Nederland werken bedrijven samen aan innovaties die circulair textiel mainstream moeten maken. Denk aan de inzameling en recycling van grondstoffen en vezels, het ontwikkelen van businessmodellen en (circulair) productontwerp. Maar ook eerlijke prijzen en arbeidsomstandigheden zijn een belangrijk streven.

AMBASSADEURSKRACHT: DRAAGVLAK CREËREN

Geanne van Arkel (Interface) & Charlotte Extercatte (AmbassadorWise) | Ronde 2
-

Het ingrediënt voor succes van pioniers in de nieuwe economie is een vernieuwende vorm van leiderschap: ambassadeurskracht. Door met ambassadeurs netwerken te organiseren realiseer je een toekomstbestendige organisatie en draag je bij aan het versneld oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Maar hoe activeer en organiseer je deze ambassadeurskracht?

GO!-NH ON STAGE

Powered by Provincie Noord-Holland en Innomics | Ronde 2

GO!-NH On Stage is het spetterend slotevent van de GO!-NH Accelerator Circulaire Economie. Zestien duurzame en innovatieve ondernemingen nemen je mee in de ontwikkelingen van hun propositie, groei, ambitie en uitdagingen. Dit is bij uitstek geschikt voor beleidsmakers, investeerders en bedrijven die op zoek zijn naar partnerships met innovatieve bedrijven.

DUURZAAM GELD ZOEKT CIRCULAIR ONDERNEMER

Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! | Ronde 2

Ondernemers hebben behoefte aan financiering voor hun circulaire ontwikkelingen. Gelijktijdig zijn financiers op zoek naar ondernemers met goede circulaire plannen. Toch vinden ze elkaar niet even makkelijk. Op welk moment klop je bij een financier aan en hoe bereid je zo'n gesprek voor?

LEIDERSCHAP MET DE NATUUR ALS INSPIRATIE

Karin Jansens (MVO Nederland) | Ronde 2

Onlangs deed Ebbinge samen met Nyenrode onderzoek naar welke vernieuwing in leiderschap nodig is om een organisatie beter, duurzamer en inclusiever te maken. Eén van deze eigenschappen is zelfinzicht. Om bewust te worden van je eigen leiderschapskwaliteiten en persoonlijke drijfveren is de natuur een waardevolle inspiratiebron.

DE BUSINESSCASE VAN DIVERSITEIT

Joy Lodarmasse (Alliander) | Ronde 2

Joy Lodarmasse vergelijkt investeren in diversiteit met een software-update van je laptop: het kost tijd en energie en ‘komt nu even niet uit’. Maar als je het signaal om te updaten keer op keer negeert, functioneert je laptop – of je organisatie – op den duur niet meer. Je verliest je license to operate en mist een hoop businesskansen.

MEET EN VERGROOT JE MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

Frits Klaver en Arjan de Draaijer (KPMG) | Ronde 2

De wederzijdse afhankelijkheden tussen bedrijven, de maatschappij en de planeet worden met de dag duidelijker. Maar hoe stuur je in deze complexe wereld op niet-financiële impact en hoe verhoudt die zich tot financiële prestaties? Tijdens deze sessie krijg je inzicht in methodes waarmee je de werkelijke waarde van jouw bedrijf meet.

NEEM JE AANDEEL IN DE SDG'S, VERMINDER JE MVO-RISICO'S

Katinka Jol en Sanne Swinkels (MVO Nederland) | Ronde 2

Handelen in het buitenland biedt marktkansen voor Nederlandse mkb-bedrijven, maar brengt ook verantwoordelijkheden mee. Hoe identificeer, voorkom en verminder je mvo-risico’s in je toeleveringsketen, productieproces en exportketen? Ontdek het aan de hand van de MVO Risico Checker.

NIEUW DECENNIUM, ANDERE COMMUNICATIE

Bartho Boer (NS) | Ronde 2

Iedereen met goede bedoelingen kent die frustratie wel: waarom ziet de ander nou niet wat ik allemaal voor goeds doe? Want dat je iets doet wat belangrijk of duurzaam is, wil nog niet zeggen dat andere mensen dat ook inzien. Daarom is de manier waarop je communiceert van onschatbare waarde.

GRONDSTOFFENMANAGEMENT IS GOUD WAARD

Laurens Groen (Milgro) | Ronde 3

In de nieuwe economie is het slim managen van natuurlijk kapitaal onontbeerlijk. Milgro werkt al 25 jaar aan het optimaal hergebruiken van grondstoffen. Dat betekent onder meer verspilling tegengaan, innoveren met nieuwe materialen en gebruikte grondstoffen zo goed mogelijk ‘doorgeven’.

MEER DATA, MEER IMPACT

Meike Proost (ING) | Ronde 3

Je maatschappelijke waarde vergroten met data en klantinzicht. Dat klinkt als een oplossing van deze tijd, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deelt ING in deze sessie haar geleerde lessen op het gebied van open source datagebruik aan de hand van hun recentelijk gepubliceerde Terra Progress Report.

WAT LIEFDE MET ONDERNEMEN TE MAKEN HEEFT

Harry Hummels (Maastricht University) in gesprek met Shirley Schijvens (Schijvens Corporate Fashion), Wouter Fijnaut (MAAS) en Jeroen Corver (Coors) | Ronde 3

Wie zich inzet voor het welzijn van een ander ervaart al snel dat we in veel gevallen kennis missen over de concrete behoeften van de ander. Wat leidt nu tot de bloei van de ander? In het bedrijfsleven leeft vaak de veronderstelling dat we weten wat de klant, de medewerker, de leverancier, de zakelijke partner of de gemeenschap wil. Maar hoe zeker zijn we hiervan?

VAARWEL PRIVATE EQUITY, WELKOM DUURZAME EFFECTENBEURS

Initiatiefnemer Martin Schuurman (Project VOC) | Ronde 3

De hardnekkige principes van de oude economie staan jou als duurzaam ondernemer vaak nog in de weg. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar financiering om verder te groeien. Private equity-investeerders zijn vooral uit op financieel rendement, en stappen na vijf tot zeven jaar weer uit. Dat past dus niet bij een bedrijf dat financieel gezond wil blijven én zijn maatschappelijk rendement voorop stelt.

THE NEW PLASTICS ECONOMY

Elsbeth Roelofs en Saskia Pepping (MVO Nederland) | Ronde 3

Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamerbezoekers veel meer plasticafval genereren dan een normaal huishouden in dezelfde regio. Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld. Met de reductie van plastic maakt deze industrie dus veel impact. In de New Plastics Economy bestaat er geen plastic afval. Het is een waardevolle grondstof voor nieuwe producten.

NATUURLIJK KAPITAAL ALS BOUWSTEEN

Gwenn van der Schee (Arcadis), Co den Hartog (Liander) en Gea Offerein (Oosterhout architecten) | Ronde 3

De natuur is voor bedrijven een belangrijke vorm van kapitaal die ons voorziet van materialen, grondstoffen en waardevolle ecosystemen. Zo levert het hernieuwbare energiebronnen (zoals wind- en zonne-energie) en biedt inspiratie voor circulaire oplossingen (biomimicry). Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat natuurlijk kapitaal in stand wordt gehouden of zelfs verbeterd, in plaats van uitgeput.

TRUE COST ACCOUNTING: GRATIS BESTAAT NIET

Bert Jongsma (Simon Levelt), Timmo Terpstra (Peeze), Lotje Kaak (Fairtrade Original) en Floor van den Elzen (Impact Institute & True Price) | Ronde 3

Als je bezig bent met duurzaamheid dan klinken de termen True Cost Accounting en True Price je vast bekend in de oren. Ook de kranten staan er vol mee: we betalen te weinig voor onze producten. Maatschappelijke kosten als watergebruik en CO2-uitstoot worden nog niet meegerekend in de prijzen van onze producten. De vraag is nu: hoe kan je als ondernemer zelf de echte prijs van je product berekenen? En wat doe je met de uitkomst?

WEGWIJS IN VERANTWOORD INKOPEN

Marieke Wijbenga (MVO Nederland) en Karin van IJsselmuide (NEVI) | Ronde 3

Circulair inkopen kan per jaar in grote aantallen geld en banen opleveren, maar bovenal bergen afval reduceren en uitstoot verminderen. Als inkopende partij heb je veel invloed op hoe een producent of verwerker omgaat met producten, onderdelen of grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van innovatieve contractvormen of het maken van bepaalde afspraken omtrent hoogwaardig hergebruik.