MINI-COLLEGES

Wanneer je de koptelefoon opzet verdwijnen de omringende geluiden van het festival. Je hoort enkel nog de spreker voor je, die jou verrast met scherpe inzichten en prikkelende anekdotes. Op jouw beurt kom je met een kritische vraag uit de hoek. Na een half uur eindig je op het puntje van je stoel en ben je up-to-date over de nieuwste ontwikkelingen binnen een specifiek thema.

COMMUNICATIE IN HET POST-PURPOSE TIJDPERK

Pieter van der Manden (Rainbow Collection) | Ronde 1

Hoe is onze impact missie geïntegreerd in onze marketing en communicatie activiteiten? De consument is steeds kritischer en van merken wordt in toenemende mate verwacht dat ze volledig hun verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe doe je dat?

-

HET MORELE KOMPAS VAN DE NIEUWE ECONOMIE

Klaas van Egmond (Universiteit Utrecht) | Ronde 1

In zijn boek ‘Homo universalis’ constateert emeritus hoogleraar Klaas van Egmond dat we in een tijd leven waarin de economie van middel tot doel is verheven. In een nieuwe economie is de ontwikkeling van de mensen en een menswaardige samenleving weer het doel en de economie daarvoor een middel. Moraliteit staat weer centraal.

DUURZAME INZETBAARHEID: WERK ALS BESTE MEDICIJN VOOR EEN GEZONDE MAATSCHAPPIJ

Alex Burdorf (Erasmus MC) | Ronde 1

Een goede gezondheid van je werknemers is van grote waarde voor je bedrijf. Denk aan minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en meer werkplezier. Andersom zorgt arbeidsparticipatie voor een vitale bevolking, want werk zorgt voor inkomsten en minder risico op gezondheidsproblemen.

TECHNOLOGIE ALS DUURZAME OPLOSSING

David Kat (Wasteless) | Ronde 2

In ontwikkelde landen wordt ruim een derde van het geproduceerde voedsel weggegooid. In supermarkten is dit ongeveer 2,5 miljard euro aan bruikbaar eten. Wasteless ontwikkelde een dynamisch prijskaartjessysteem op basis van data. Het stimuleert duurzaam koopgedrag en voorkomt dat supermarkten onnodig producten weg hoeven gooien. In Spanje bewees het systeem zich al door de voedselverspilling van supermarkten met 40% te verminderen.

NIEUWE ECONOMIE INDEX (NEx): HOE DUURZAAM IS DE NEDERLANDSE ECONOMIE?

Jos Reinhoudt (MVO Nederland) | Ronde 2

Hoe ver zijn we op onze weg naar de nieuwe economie? MVO Nederland heeft een kersvers onderzoek uitgevoerd om uit te zoeken of we op schema zitten om in 2025 het beoogde kantelpunt te bereiken. Volgens de transitietheorieën moet dan ongeveer 20 procent van de economie klimaatneutraal, circulair en inclusief zijn, met eerlijke handelsketens. De Index Nieuwe Economie laat zien waar we staan.

VERANTWOORD LEIDERSCHAP: VAN INSTINCT NAAR INTEGRITEIT

Menno Maas (TIAS School for Business and Society) | Ronde 2

Er zijn sterke leiders nodig die het voortouw nemen in de transitie naar de nieuwe economie. Om als verantwoordelijke voor strategie en beleid een duidelijke duurzame koers uit te zetten zijn de juiste kennis en vaardigheden van belang om vorm te geven aan nieuwe businessmodellen.

-

EEN NIEUWE GENERATIE BUSINESSMODELLEN

Jan Jonker (Radboud Universiteit) | Ronde 3

Als bedrijf ambities stellen op het gebied van circulair, inclusief en/of klimaatneutraal ondernemen is één ding. Je strategie en bedrijfsvoering daarop aanpassen is een tweede, en in de praktijk lang niet zo makkelijke opgave. Businessmodellen dienen veelal te worden aangescherpt op basis van meervoudige waardecreatie en samenwerking met andere partijen.

BROODJE POEP: DE MISSIE NAAR EEN GESLOTEN KRINGLOOP

Fides Lapidaire (Broodje Poep) | Ronde 3

Ondernemers zijn pioniers in het ontdekken van waarden die anderen nog niet zagen. Zo trek je hoogstwaarschijnlijk je neus op voor poep en plas. Maar wat als je hiermee de aarde bemest, daar voedsel op verbouwt, dat voedsel opeet en de compost weer voor hetzelfde riedeltje gebruikt? Dan kijk je ineens naar een oplossing voor een gesloten voedselkringloop.

INCLUSIEF WERKGEVERSCHAP

Nico Blok (Onbeperkt aan de Slag) | Ronde 3

Over inclusie en participatie wordt veel gesproken. Maar waar gaat het nu eigenlijk over? Waarom moet je als werkgever dit willen? En waar zijn de mensen waar het om gaat?